Een bulletjournal ook wel “BUJO” of “the next level diary”. Een bullet journal is een modern dagboek, en niet alleen om in te schrijven. Ook tekeningen, afspraken, korte termijn- en lange termijn doelen , creatieve uitingen, deadlines, kalenders, boodschappenlijstjes en gedachten kun je kwijt in je bullet journal.
Rust en Structuur
Je kunt jouw bullet journal zien als een persoonlijke piece of art en hulpstuk in één. Je kunt het bulletjournal je leven lang bewaren om op terug te kijken en inspiratie uit te halen. Een bulletjournal werkt efficiënt, gestructureerd en bespaart je enorm veel van je o zo kostbare tijd.
Hoe werkt bullet journaling
Er zijn organisers en planners verkrijgbaar die al zijn ingericht op bullet journaling. Wat nog veel leuker is: je kunt een mooi notitieblok kopen en zelf een bullet journal opzetten. Laten we kijken hoe dit werkt.
Bekijk hieronder de stap voor stap gids voor het zelf opzetten van een bulletjournal. We gaan er voor het gemak vanuit dat je al een leuk geschikt notitieblok hebt:
Stap 1. Bulletjournal Inhoudsopgave
Sla je notitieblok open naar de eerste blanco pagina. Zorg dat je zowel aan de linkerkant als de rechterkant een blanco pagina ziet. Dit wordt de inhoudsopgave. Schrijf op beiden pagina’s aan de bovenkant: “Inhoudsopgave”
Stap 2. Bulletjournal 6-maandenplanning
Sla nu weer 2 bladzijden om. Je hebt weer zowel links als rechts een blanco pagina. We gaan jouw 6-maanden planning maken.
- Tel het aantal regels op de pagina en deel dit getal door drie.
- Pak een lineaal en trek 2 strepen over de gehele breedte (beiden pagina). Je hebt nu als het goed is 6 vakken (3 per bladzijde).
- Noteer in ieder vak linksboven de betreffende maand.
- Wanneer je dit hebt gedaan voeg je paginanummer toe aan de bladzijden.
- Voeg de paginanummers ook toe aan de inhoudsopgave van je bulletjournal.
Stap 3. Bullet journal 1-maandplanning
Sla nu weer 2 bladzijden om. Je hebt weer zowel links als rechts een blanco pagina. We gaan een maand planning maken.
- De linker pagina wordt je maand kalender.
- Noteer hier van boven naar beneden alle dagen van de maand. Je hebt hier 30 of 31 regels nodig. (uitgezonderd februari). Zet naast het cijfer van de dag ook de letter van de dag. M, D, W en zo door.
- De rechter pagina wordt je maandelijkse to do lijst.
- Noteer hier alle taken die je deze maand gedaan wilt hebben. Voor iedere taak zet je een simpele stip (bullet point). Noteer de pagina nummers onderaan de bladzijden en noteer deze ook in de inhoudsopgave van je bullet journal.
De maandplanning geeft je een compact overzicht van al je doelen van de betreffende maand en de tijd die je ervoor nodig hebt. We gaan door naar je dagelijkse planning.
Stap 4. Bullet journal dagelijkse planning
Sla nu 2 bladzijden om. Je hebt links en rechts een blanco pagina.
- Begin linksboven met de dag van vandaag. Je kunt nu plannen en taken toevoegen. Probeer korte bondige en duidelijke zinnen te gebruiken. Er passen ongeveer 3 a 4 dagen op één pagina. Werk in blokken per dag. Gebruik enkele witte regels tussen de dagen (blokken).
- Noteer voor iedere notities de juiste categorie. Je kunt je notities onderverdelen in 3 categorieën. Gebruik een punt voor een taak, gebruik een rondje voor een afspraak en gebruik een streepje voor een notitie. Zo kun je naderhand eenvoudig teruglezen.
- Wanneer een taak echt belangrijk is plaats er dan een sterretje voor. Dit betekent * prioriteit
Stap 5. Bulletjournal hoe werkt alles nu samen
Aan het einde van iedere maand (je bent nu een aantal pagina’s verder) start je opnieuw met een nieuw overzicht voor je maandelijkse plannen (Stap 3).
- Blader nu door je taken van afgelopen maand en zet een streep door de voltooide taken.
- Neem wat tijd en bekijk alle taken die je niet hebt behaald.
- Vraag jezelf af, is deze taak mijn tijd nog waard en relevant genoeg? Zo niet streep hem dan door.
- Is de taak nog relevant en belangrijk genoeg? Zo ja, verander het icoontje dat ervoor staat dan in een pijltje naar rechts.
- kopieer de taak vervolgens door hem opnieuw op te schrijven in je maandelijkse planning voor aankomende maand.
- Wanneer het een taak is die pas over enkele maanden af hoeft. Kopieer hem dan door hem op te schrijven in je 6-maanden planning (Zie stap 6).
Dit proces noem je migratie. Het helpt je focussen en bewust omgaan met je tijd. Is deze taak of afspraak mijn tijd echt waard?
Stap 7. Gerelateerde notities of taken zet je in Collecties
Soms heb je taken of notities die je graag in 1 overzicht kunt zien in je bulletjournal.
- We maken achterin jouw notitieblok een pagina waar we blokken aanmaken die we collecties noemen.
- Geef iedere collectie een onderwerp. Nummer de pagina en plaats hem in de inhoudsopgave van je bulletjournal (Zie stap 1), zodat je de collecties gemakkelijk kunt terugvinden
Collecties zijn een mooie manier om lopende projecten te organiseren.
Andere manieren van bulletjournal
Dit was één voorbeeld van een bullet journal. Er zijn vele verschillende manieren hoe jij een bulletjournal kunt gebruiken. Er zijn geen strikte regels voor hoe je een bulletjournal moet gebruiken. Je kunt het bullet journal dus aanpassen aan je eigen wensen en opschrijven wat bij jou past. Dit maakt het een geweldige tool voor mensen met verschillende leer- en werkstijlen.
In essentie is een bulletjournal bedoelt om je afspraken, taken en gedachten bij te houden maar er kan veel meer mee. Bijvoorbeeld:
- Verlanglijstjes
- Boodschappenlijstjes
- Langetermijndoelen bewaken
- Time management
- Plannen van projecten
- Zelfreflectie
- Creative uitingen
- Notities tijdens vergaderingen of lessen
- Bijhouden van gewoonten, zoals sporten, lezen, mediteren
- Uitgaven bijhouden, spaardoelen bewaken
- Dagelijkse taken en prioriteiten
Bulletjournal conclusie
Een bulletjournal is een leuke en efficiënte manier om je dagen, weken en maanden structuur te geven. Ga jij zelf aan de slag met een bulletjournal maken, dan is het helemaal één groot feest. Je kunt er je creativiteit in kwijt en je hebt een naslagwerk waar jij je leven lang nog op kunt terugkijken.
Bron: Ryder Carroll.
De Bullet Journal-methode werd uitgevonden door Ryder Carroll, een ontwerper en productontwikkelaar uit New York.